De beste winterbanden: de nieuwe winterbandentest 2011 is er weer

Het is weer tijd om de winterbanden om te (laten) leggen. En daarom heeft ANWB weer de beste winterbanden naast elkaar gelegd en getest. Wederom een goed overzicht van de meest voorkomende winterbanden te koop in Nederland.

De winterband is de beste keuze in de winter. Dat concludeert de ANWB op basis van de laatste winterbandentest. Voor het eerst heeft de ANWB namelijk, naast reguliere winterbanden, een aparte test met vier-seizoenenbanden uitgevoerd. Vier van de vijf geteste vier-seizoenenbanden zijn volgens de ANWB minder geschikt om op wintersport te gaan. De ANWB adviseert leden die de auto in de winter dagelijks gebruiken of op wintersport gaan daarom te kiezen voor winterbanden.

De ANWB maakt dit jaar op basis van de testresultaten een vergelijking tussen winterbanden en vier-seizoenenbanden. Het blijkt dat winterbanden onder winterse omstandigheden beduidend beter presteren dan de vier-seizoenenband. Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl bij vier-seizoenenbanden in dat geval het gebruik van sneeuwkettingen veel eerder noodzakelijk zal zijn. Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt winterband door meer grip op de weg beter te presteren dan de  vier-seizoenenband. Bij de remweg op sneeuw geeft de vier-seizoenenband weinig toe op de winterband.

Diepe sneeuw: winterbanden echt nuttig
verschillen zijn verklaarbaar. Anders dan vier-seizoenenbanden beschikken winterbanden over een soort rubber en profiel dat ervoor zorgt dat zij optimaal presteren in het winterseizoen. De vier-seizoenenband is weliswaar in alle seizoenen te gebruiken, maar levert daardoor wel in op de best haalbare prestaties onder winterse omstandigheden in vergelijking met winterbanden. De ANWB heeft in totaal 35 banden getest.

Dit jaar hebben we in totaal 35 banden getest. Winterbanden in de maten 175/65 R 14T (voor kleine middenklassers als de Citroën C3, Fiat 500, Peugeot 206 , Renault Clio) en 195/65 R 15T (voor middenklassers als de FordFocus, Opel Astra,VW Golf). Daarnaast hebben we all seasonbanden getest, (eveneens) in de bandenmaat voor de kleine middenklasse, 175/65 R 14T.

Uitgebreide testresultaten per bandenmaat

ANWB Advies

Banden vormen het enige contact van een auto met de weg. Goede banden zijn daarom essentieel voor een veilige rit. De ANWB adviseert winterbanden voor iedereen die op zijn auto moet vertrouwen en niet kan laten staan bij sneeuw of gladheid. Maar ook voor de wintersport worden winterbanden aanbevolen. Steeds meer landen kennen een algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden of een verplichting bij winterse omstandigheden.

Winterbanden hebben beter grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Niet alle winterbanden bieden een even goed resultaat.

bron ANWB.nl

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.