Consumentenbond: Test winterbanden 2011

Ook de Consumentenbond heeft de nieuwe winterbanden test 2011 gepubliceerd. Lees hieronder wat zij de beste winterbanden vinden. En vergelijk dit met de winterbandentest van Anwb.

In internationaal verband testten we winter- en vierseizoenenbanden in de maat 175/65 R14 en in de maat 195/65 R15.

Maten
Net zoals bij de zomerbandentest is er bij de winterbandentest gekozen voor de maten 175/65 R14 en 195/65 R15. Bij de winterbanden is gekozen voor de lagere coderingen T (geschikt tot 190 km/h).

A- en B-merken
De bandentest wordt in internationaal verband uitgevoerd. Hij omvat traditioneel alle grote A-merken en mogelijk interessante B-merken. Deze keer zijn er opnieuw enkele budgetmerken getest. De banden zijn beoordeeld op alle belangrijke aspecten die ook in een zomerbandentest gelden, zoals:
– Rijden op droge en natte weg;
– Rolweerstand;
– Geluid;
– Slijtvastheid;
– Aanwezigheid van pak’s; dat zijn giftige en kankerverwekkende deeltjes die de EU zoveel mogelijk uit banden wil weren.
– Specifiek voor winterbanden is ook het rijden op sneeuw en ijs beoordeeld.

Vierseizoenenbanden
Naast de 13 winterbanden in de 175-groep zijn er ook 6 vierseizoenenbanden (ook wel ‘allseasonbanden’ genoemd) getest in deze groep. Geen van deze banden doet het goed op sneeuw en ijs. Onder zomerse omstandigheden presteren ze op natte en droge weg ook niet beter dan redelijk.
Op basis van deze resultaten blijft de Consumentenbond adviseren voor winterbanden te kiezen. Alleen als je de keuze hebt de auto te laten staan bij echte winterse omstandigheden, kun je de aanschaf van vierseizoenenbanden overwegen.

Beste uit de test
Continental WinterContact TS800 en TS830

175/65 R14T en 195/65 R15T
Prijs: €80 / €85;
Testoordeel: 7,1 / 7,1.
In beide groepen is de Continental WinterContact-band de beste uit de test. Ze scoren op alle veiligheidsrelevante aspecten goed. Daarbovenop behalen ze bij de dit jaar geteste winterbanden in beide maten de hoogste scores in de sneeuw en voor rolweerstand.

Goodyear UltraGrip 8
195/65 R15T
Prijs: €90;
Testoordeel: 7,0.
Net als de Continental-band is de Goodyear UltraGrip 8 in de 195-groep de beste uit de test, omdat hij op alle veiligheidsrelevante aspecten goed scoort. Maar waar de Continental-band zijn topscores op sneeuw en rolweerstand op zijn palmares krijgt, doet de Goodyear-band dat op nat wegdek.

Beste koop
De aanschafprijs is niet het enige criterium voor het bepalen van de beste koop. We wegen ook de slijtvastheid mee. Op die manier kunnen we een soort ‘prijs per kilometer’ bepalen die aanschafprijs en levensduur koppelt. Op basis van die koppeling kregen onderstaande banden de kwalificatie ‘beste koop’.

Michelin Alpin A4
175/65 R14T en 195/65 R15T
Prijs: €85 / €90;
Testoordeel: 6,9 / 6,8.
De Michelin Alpin A4 is de Beste koop in beide groepen, omdat ze goede scores op alle veiligheidsrelevante aspecten combineren met de hoogste score op slijtvastheid. Daardoor kennen ze de laagste prijs per kilometer, ondanks de iets hogere aanschafprijs.

bron: de consumentenbond

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.