Tips om langlaufski’s en langlaufschoenen te kopen

Langlaufski’s

Er zijn langlaufski’s voor de rustige langlaufer en voor de gevorderde en snellere langlaufer.

Wat voor langlaufer bent u?
Voor de rustige langlaufers zijn er ski’s die een minimum aan onderhoud vergen en een speciaal zoolprofiel hebben. Dit zijn de zogenaamde no-waxski’s. Deze hebben een profiel dat bestaat uit schubben of een ‘chemisch’ afzetgedeelte. Hebt u een grotere vaardigheid, dan zal misschien de voorkeur uitgaan naar ski’s die u met skiwax moet behandelen. Door het in de was zetten van de ski kunt u de glij- en afzeteigenschappen nauwkeurig aanpassen aan de sneeuwsoort.

Tegenwoordig zijn er ook mengvormen van ski’s met en zonder was (‘wax-ski’ en ‘no-wax-ski’). Afhankelijk van de sneeuwconditie en de tochten die u wilt maken, kunt u deze soorten ski’s in de was zetten.

Skating
De zogenoemde Skating langlaufski’s hebben een glad belag en veel voorspanning. De langlaufer moet op een dynamische manier met deze ski’s omgaan om optimale prestaties te krijgen. Voor het pure recreatieve langlaufen zijn ze minder geschikt. Bent u een sportieve langlaufer of een echte skater, dan zijn deze ski’s een feest.

Langlaufschoenen
De langlaufschoen moet licht, buigzaam en nauwelijks voelbaar zijn. Dit betekent dat hij nergens mag drukken, maar toch de hiel stevig moet omvatten.

Samenstelling van de schoen
Aan de bovenkant is een soepele voering aangebracht. Hierdoor sluit de schoen goed om de enkel (zonder kans op blaarvorming) en kan er geen sneeuw binnendringen. Het gewicht van de langlaufschoen varieert van 300 tot 500 gram. De zool moet tot de teen vrij van de ski kunnen komen. Een metalen plaat, die in de neus van de schoen is ingebouwd, voorkomt dat de zool uitscheurt.

Soorten schoenen
Er zijn langlaufschoenen die hoog boven de enkel sluiten, schoenen die er net boven sluiten en schoenen die de enkels vrijhouden. De recreant is het beste af met een hoog model. Het materiaal van de bovenkant moet goed waterdicht zijn en ook moet de schoen een zachte voering hebben. Een anti-slipprofiel op de zool voorkomt dat u uitglijdt als u gewoon op de schoenen loopt.
Voor het skiën met de schaatspas is een speciale, extra stevige schoen nodig. Zowel in de lengte als in de breedte zijn de profielen versterkt. De zool heeft een grotere torsiestijfheid.

Bron
Bron foto: http://www.schoettl.at/

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.