Verschillende soorten skiërs

Wat voor skiër ben jij?
Toen we begonnen aan de opzet van deze Wintersporters skitest hadden we één doel voor ogen: de resultaten op zo’n manier presenteren dat zoveel mogelijk wintersporters de test zouden kunnen gebruiken. Skitesten hebben namelijk de neiging om soms behoorlijk technisch te zijn. En als je maar één keer per jaar op vakantie gaat dan kunnen we ons voorstellen dat je je niet in de technische materie wilt verdiepen. Vandaar dat we naast onze technische benadering ook gekozen hebben voor verschillende type wintersporters. We hebben hiervoor acht persona’s (d.w.z. verschillende beschrijvingen van type wintersporters) ontwikkeld, waarin de gemiddelde wintersporter zich waarschijnlijk in zal herkennen. Bij iedere ski hebben de testers aangegeven of ze deze ski geschikt vonden voor een type wintersporter. Op deze manier zie je direct welke ski’s voor jou geschikt zijn!

Vakantieskiër
Yes! Je mag weer! Wintersport! Welke ski’s waren ook alweer van jou? Mooi, lekker de hele dag rustig cruisen van terras naar terras en als het zonnig is blijf je nog wat langer hangen. Technisch ski je eigenlijk niet zo goed en dat weet je ook van jezelf. Gelukkig ski je in ieder geval nog beter dan je vrienden. Maar ach, niemand die daar nou echt op let. Het is toch gezellig? Het hoeft ook allemaal niet zo snel, belangrijker is dat je beneden komt. En het liefst heb je een ski die dat zo makkelijk mogelijk voor je maakt.

Kilometervreter
De tocht is gepland. Je start in Les Menuires en gaan dan via Meribel naar Courchevel 1850, terug via Val Thorens. Hopelijk haal je de laatste lift. Dat komt waarschijnlijk wel goed, want je skiet goed door. Over het algemeen ziet dat er technisch nog prima uit ook, behalve als de piste wat te steil wordt of de sneeuw wat te lastig. Je verwacht dan ook van je ski dat deze je vriend is als je hard naar beneden knalt, maar zeker ook als je even wat hulp nodig hebt met technisch wat lastigere stukken.

De Klassieke Stylist
Je hebt dit skigebied nog meegemaakt toen er alleen nog maar sleepliften stonden en gleed toen rond op rechte latten van 214 centimeter. Eigenlijk heb jij nog echt skien geleerd, want met die moderne ‘carve-ski’s is het allemaal zo makkelijk geworden. Maar ja, deze ski kan echt niet meer, dus je ontkomt niet aan een nieuwe ski. En dan graag eentje waarmee je nog gewoon met de knieen tegen elkaar aan kunt skien en netjes wedelend de piste af kan. Net zoals de Pure Techneut ski je dus zeer goed, maar wel volgens de technieken die op de carve-ski’s niet meer onderwezen worden. Als je in de jaren ’70 of ’80 geen leraar was, dan ski je er in ieder geval als eentje.

De Avonturier
Je bekijkt de berg als een grote speeltuin. Skiën doe je op de piste, maar je gaat net zo makkelijk het terrein in, zeker als er mooie poedersneeuw gevallen is. Je skiet goed door, met een gezonde portie techniek en verwacht van je ski dat deze je net even een beetje verder pusht. Niet dat deze je technisch nou zoveel beter laat skiën, dat interesseert je niet. Nee, de ski moet nieuwe ervaringen voor je mogelijk maken. En het liefst op de hele berg.

De Pure Techneut
Je skiet met elegantie en precisie volgens de meest moderne skitechnieken. Je skiet snel en technisch op steile pistes, maar vindt het ook heerlijk om die perfecte tramrails in het corduroy te snijden. Je skiet eigenlijk perfect in iedere sneeuwconditie. Dat heeft zeker te maken met alle uren die je ook in Nederland in de sport hebt gestoken. De uren op de baan beginnen zich uit te betalen. Als je al geen leraar bent, dan ski je in ieder geval als eentje.

De Ouder(s) Met Kinderen
Zo! ’s Ochtends zijn de kids lekker met de skischool op pad en kunnen jullie samen even wat pistes af knallen. Dan is het wel zo lekker om meteen even het gas erop te zetten! In het begin van de week blauw en rood, aan het einde van de week zelfs af en toe zwart. Laat die ski maar goed stabiel zijn! ’s Middags skiën jullie samen met de kleintjes. En dan gaat het er een stuk langzamer aan toe. Wel leuk hoor, met de kids op het speciaal aangelegde bobbaantje door het sprookjesbos, maar wat is het dan fijn als je ski lekker makkelijk draait. Een ski dus die makkelijk draait en waar je ook nog mee kan knallen. Bestaat dat eigenlijk?

Het Krachtmens
Techniek? Souplesse? Daar kom je echt niet sneller beneden mee. Wel door gewoon vol gas naar beneden te gaan. Vallen doe je niet vaak, uit controle zijn wel. Maar goed, dat hoort er nou eenmaal een beetje bij. Je bent eigenlijk wel in iedere vriendengroep te vinden, en hoewel je jezelf nou niet zo snel als ‘het krachtmens’ bestempeld, wijst iedereen uit jouw groep jou feilloos aan. Tijd om je materiaal eens goed op je stijl af te stemmen. Of om toch maar eens een lesje te nemen.

Aspirant freerider
Je bent bovengemiddeld geïnteresseerd in het skiën buiten de piste, maar eigenlijk kan je nog geen afscheid nemen van het skiën op de piste. Niet dat dat hoeft, maar je wilt wel een ski die buiten de piste gewoon net zo goed skiet als erop. Als er verse sneeuw ligt dan duik je de poeder in. Wel veilig, want je hebt al een eerste cursus gevolgd bij het SnowSafety Center en hebt een account op wePowder.nl. Maar, je materiaal moet nog wel allround zijn, want je reist niet alleen maar achter de poeder aan en boekt natuurlijk ook nog gewoon een wintersportvakantie, dus je hebt niet altijd poedersneeuw. Je wilt dus echt het beste van twee werelden, maar je hebt wel de ambitie om een betere freerider te worden.

 

bron: wintersporters.nl

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.